Albinița, sau prajitura cu foi de miere. Astăzi o să vorbim despre o prăjitură clasică, prezentă în aproape toate casele românilor sub o formă sau alta. Noi dorim să vă împărtășim rețeta care nouă ne place cel mai mult și pe care o folosim și noi.
Ingrediente cremă
- 150gr. Zahăr
- 250ml Lapte
- 40gr. Făină
- 250gr. Unt (margarină, untură)
- aromă de vanilie
Ce mai ai nevoie
- 1 pachet foi de miere
- Dulceață acrișoară (silvoiță, dulceață, coarne/măceșe)
Mod de preparare
Zahărul și făina se amestecă într-o oală după care se pune laptele treptat amestecând continuu pentru a evita formarea de cocoloașe după care se pune la fiert la foc mic. Amestecați constant și fierbeți compoziția până ce nu mai curge continuu de pe lingură(adică va curge picurat). După ce s-a răcit compoziția se adăugă după gust esență de vanilie. Spumați untul până devine cremos și adăugați compoziția rece amestecând cu telul până când obțineți o compoziție omogenă.
Mod de asamblare
Se pune o foaie de prăjitură (se poate pune chiar în tăvița aurie cu care vin foile) peste care se adaugă jumătate din cremă și se nivelează, apoi puneți urmatoarea foaie deasupra și puneți un strat de gem acrișor ( grosimea stratului de gem depinde de gustul fiecăruia cu mentiunea ca daca este prea gros stratul de gem o să alunece straturile prăjiturii). Punem din nou o foaie deasupra, peste care se intinde crema rămasă și se așează ultima foaie. Deasupra se poate face o glazură de ciocolată sau pur si simplu presărat zahăr pudra sau orice vă face plăcere.
*Pentru foile de ciocolată puteți folosi aceeași cremă la care adăugați puțină cacao dar fără gem sau orice cremă de ciocolată doriți.
Important
Foile noastre de miere nu se însiropează!
După ce se umple prăjitura recomandăm ca cel puțin 30 de minute să puneți peste ea o tavă/fund de lemn(si o greutate de până la 1-2kg în tavă) care să apese prăjitura pentru a se fixa.
Voila, în doar o oră aveți un desert simplu și gustos care satisface toți pofticioșii. Poftă bună!